LCHF matlådor

Vill du gå ner i vikt och samtidigt förbättra din hälsa? Då kan LCHF vara en diet för dig, LCHF innebär att du drar ner på kolhydratintaget, och istället fokuserar på att få i dig proteinrik mat med naturliga fetter. Vill du göra det bekvämt och öka dina chanser om att upprätthålla dieten kan du beställa hem LCHF matlådor!

Här hittar du matlådor för LCHF

 • Träningsmat
  Träningsmat ser till att du får i dig allt du behöver - oavsett målsättning
  Kost / mål
  • Standard
  • Viktminskning
  • Träning
  • Vegetarian
  • Vegan
  • Glutenfritt
  Få 10% rabatt på första 2 veckorna av din prenumeration med koden: 2024
  i Gäller vid köp av 30 matlådor oavsett kategori Pris per låda (från): 114 kr Gå till Träningsmat
  Region: Hela Sverige*
  *Förutom Gotland och delar av Norrland
LCHF färdiga matlådor topplista

LCHF – vad är det?

LCHF står för ”low carb high fat” (Low-Carbohydrate, High-fat), vilket i sig förklarar precis vad dieten går ut på. Det vill säga, att du ska äta lite kolhydrater och mycket fett.

Anammar man LCHF dieten ska man däremot inte bara dra ner på intaget av kolhydratrika livsmedel som potatis, pasta, bröd och ris, utan man ska även dra ner på sockerhaltiga livsmedel och livsmedel som innehåller mycket stärkelse.

Kolhydraterna byter man ut till livsmedel och råvaror som är naturligt rika på fett och protein, samt grönsaker. Tanken är med andra ord att man ska upprätthålla en kost som bidrar till en mer hälsosam livsstil, där man äter näringsrik och mättande mat.

Slutmålet är att denna kosthållning ska bidra till förbättrad hälsa och viktminskning.

 • Kosthållning med fokus på fett och protein – det händer i kroppen

  Något som kan vara bra att veta om inför det att man planerar att påbörja en kosthållning med LCHF är att detta höga intag av fett inte alls är dåligt eller farligt för kroppen, som många verkar tro.

  Utan snarare tvärtom så innebär utbytet av kolhydrater, socker och stärkelse att man fokuserar på att äta ”riktig mat” som gör en mätt på riktigt.

 • Hälsoeffekter – positiva följder av en lågkolhydratkost

  Det har även bevisats att ett minskat intag av socker och stärkelse bidrar till att blodsockernivåerna blir mer stabila, samt att insulinnivåerna sjunker. Det påverkar i sin tur fettförbränningen, som ökar och bidrar till att du känner dig mättare.

  Genom att äta både bättre och mindre kan du så småningom gå ner i vikt, samt se diverse andra hälsofördelar.

Vem kom på LCHF?

LCHF är en diet som funnits ”officiellt” på marknaden sen år 2006. Det hela började dock år 2004, då Annika Dahlqvist hade påbörjat en lågkaloridiet.

När hon år 2005 började addera fett till denna lågkaloridiet upplevde hon effekter som viktminskning och förbättrad hälsa – där diverse krämpor och sjukdomar som hon tampats med sen tidigare försvann.

Tillsammans med en annan utövare av denna lågkalori- och fettdiet, Lars-Erik Litsfeldt, skapade Dahlqvist en sluten grupp där de diskuterade om kosthållningen, dess upplägg och upplevda effekter.

Det var inte förrän inför sommaren 2006 som en medlem i gruppen kom på namnet LCHF, vilket de nästan omgående valde att döpa dieten till.

Hur upprätthålla en LCHF diet?

Hur går man tillväga för att följa denna LCHF diet? Vad innebär kosthållningen och hur strikt är den? Hur pass strikt du vill vara med din kosthållning är helt upp till dig att avgöra.

Beroende på hur snabbt du vill se hälsoeffekterna samt beroende vilka förutsättningar du har bör du vara mer eller mindre strikt. Det finns dock inga måsten.

Grundprincipen är att du ska äta livsmedel med lågt innehåller av kolhydrater, socker och stärkelse, och att du ska fokusera på livsmedel med mycket naturligt fett och protein. Ät sen när du är hungrig, tills du blir mätt. Svårare än så är det inte!

Det finns dock såklart vissa ”regler” kring vad du får och vad du inte får äta för att upprätthålla en LCHF kost. Oavsett om det gäller matlådemat för LCHF eller om du planerar att tillaga dina egna måltider bör du ha koll på detta. Nedan listar vi de livsmedel och råvaror du bör hålla dig till, samt vilka du bör undvika:

 • LCHF livsmedel

  • Kött
  • Ägg
  • Ost
  • Fisk och skaldjur
  • Naturliga fetter (olja, smör, etc)
  • Ovanjordsgrönsaker
 • Undvik detta för LCHF:

  • Juice/ läsk
  • Ris
  • Frukt
  • Choklad
  • Godis
  • Kakor/ bakverk
  • Potatis
  • Pasta
  • Bröd

LCHF recept och guider

Du som vill påbörja en LCHF diet och få lite bättre koll på vad du bör äta och inte kan ta del av mängder av olika LCHF guider och LCHF recept online.

I dessa guider får du en mer detaljerad överblick över vilka livsmedel och råvaror som rekommenderas att äta och vilka som inte är rekommenderade. Du kan också få LCHF recept som passar alla!

LCHF matlådor

Trots att du påbörjar en specifik diet med LCHF behöver det inte betyda att tillvaron och vardagen blir mer komplicerad, att matlagningen tar längre tid eller att du måste handla för mer pengar.

Det krävs lite mer planering, du kanske inte blir lika flexibel med att exempelvis äta ute, och såklart måste du vara inställd på att du inte kan äta precis vad du är sugen på.

Men, mer än så krävs egentligen inte för att du ska upprätthålla LCHF. Om du däremot vill underlätta vardagen och göra det extra bekvämt för dig själv kan du beställa hem LCHF färdiga matlådor.

Idag finns det mängder av företag som erbjuder LCHF matlådor, där du kan hitta alternativ som passar oavsett boplats och önskemål.

 • LCHF matlåda frysta

  Du som vill beställa hem matlådor med specifik inriktning på LCHF kan ofta välja mellan färska och frysta alternativ.

  Det finns en hel del företag som erbjuder såväl färska (redo att ätas direkt) matlådor såväl som LCHF matlåda frysta.

  Du kan ofta också välja mellan rätter som är varma eller LCHF matlåda kall, beroende på vilken typ av mat du föredrar.

 • Enkel LCHF matlåda

  I och med att LCHF är en diet som innebär att du ska äta livsmedel och råvaror som naturligt rika på fett och protein innebär det ofta att en portion mat kan innehåll väldigt få ingredienser för att vara komplett.

  Du kan därmed hitta mängder av alternativ då du vill beställa hem en enkel LCHF matlåda eller tillaga din egen LCHF mat.

Hitta bästa LCHF matlådor

Vill du påbörja LCHF dieten och komma igång riktigt starkt redan från början? Då kan du köpa hem färdiga LCHF matlådor. Med sådana matlådor slipper du själv handla och laga din mat, och kan istället lägga din tid och energi på annat viktigt.

En LCHF färdig matlåda passar lika bra att ha med sig till jobbet eller skolan som till efter träningen och att äta till middag.

Här hos oss kan du ta del av allt du bör ha koll på när det gäller LCHF och matlådor. Vi listar bästa LCHF matlådor så att du slipper söka dig fram och jämföra olika alternativ på nätet.

Vi hoppas att du kan hitta den bästa matlådan för dig, så att du kan bli en riktig LCHF:are!

FAQ

LCHF står för Low-Carbohydrate, High-fat, och är en specifik kosthållning som innebär att man drar ner på kolhydraterna och fokuserar på livsmedel med naturliga fetter och protein. Detta ska ha positiva effekter på hälsan och välmåendet såväl som på vikten.

Om du ska upprätthålla en LCHF kosthållning bör du undvika livsmedel som innehåller kolhydrater, socker och stärkelse och istället fokusera på livsmedel som innehåller naturliga fetter och proteiner. Kött, fisk och skaldjur, ägg, naturliga fetter och ovanjordgrönsaker är alla livsmedel som ingår i LCHF.

LCHF kan ibland även kallas för ketogen kost, vilket i regel är samma sak som LCHF. Det vill säga, en kosthållning med lågt kolhydratintag och högt fettintag

Ja! Idag finns det flera företag som erbjuder LCHF färdiga matlådor i flera olika städer runt om i landet. Det innebär att du vare sig behöver handla eller laga din egen mat, utan att du istället får färdiga maträtter levererat hem till dig. Det helt enligt kosthållningens alla regler.

För dig som vill få lite inspiration kring vad du kan tillaga och äta då du går på LCHF finns det en hel drös LCHF recept du kan hitta på nätet. Det oavsett om du vill hitta vanliga recept eller om du vill hitta LCHF recept till matlådor.